İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kış Depresyonunu Yenmenin 7 Yolu

Kış depresyonunu yenmek için önce onu tanımamız lazım. Böylece bu soruna kolayca çare bulabiliriz. Kışın havada puslu bir şeyler var ama herkes için değil tabi. Evde sıkışmış, huysuz ve yorgunsanız, muhtemelen kış depresyonu denen durumdan muzdaripsinizdir.

Soğuk havalar bizi daha az verimli ve enerjik olmaya zorlar. Sonuç olarak, herhangi bir şey yapma konusunda stresli ve motivasyonsuz hissederiz. Yapacak gücümüz yokmuş gibi öylece kalırız. Ama merak etmeyin, Hayatnesesi.com yanınızda. Vereceğimiz tavsiyelerden size uygun olanları yaparsanız bir miktarda olsa rahatlamanıza faydası olabilir.

Ve işte o kış depresyonundan kurtulmanın bazı yolları.

Mavi ışığı azaltın.

Kış Depresyonunu Yenmenin 7 Yolu
Kış Depresyonunu Yenmenin 7 Yolu

Mavi ışık nedeniyle Sirkadiyen ritminiz * (uyku / uyanma döngüsü) bozulur . Uzun süre ışığa maruz kaldığınızda melatonin salınımınız yavaşlar . Yatmadan önce telefonunuza yoğun bir şekilde bakar onunla uyursanız, yorgun ve sersemlemiş hissederek uyanacaksınız . Mavi ışık, telefonunuz, bilgisayarınız, TV’niz ve hatta zararsız olduğunu düşündüğünüz e-kitap okuyucunuz gibi teknolojik araçlarda bulunabilir. Uyumadan en az bir saat önce teknolojik aletleri bir kenara bıraktığınızdan emin olun.

Sebepsiz rasgele giyinin

En kötüsünü hissettiğinizde kendinize bakmamak, insanların yaptığı yaygın bir hatadır. Sadece depresyonda değil aynı zamanda dağınık da hissediyorsunuz. Gerçekten sevdiğin güzel bir kıyafet seç, biraz cilt bakımı uygula ve saçını yap. Bu kişisel bakım ritüelinin sonunda kendinizi bir araya geldiğinizi ve gününüze devam etmek için daha motive bir halde hissedeceksiniz.

Deli gibi dans edin.

Duygularınızı kelimelerle tarif edemiyorsanız, hareket ederek yapın. Egzersiz yaparken ve ruh halinizi yükseltirken 1 taşla 2 kuşu vurabilirsiniz. Dans etmek, depresyondan korunmanıza yardımcı olan endorfinleri (mutlu hormonlar) salgılar. Ayrıca, dans etmek sıkıcı görevlerden güzel bir kaçış olabilir. Yüksek sesle şarkı söylerken rasgele dans figürleri yapmak sizi rahatlatacaktır.

Bir vizyon panosu oluşturun.

Vizyon Panosu

Bir vizyon panosu temelde fotoğraflardan, metinlerden veya çizimlerden oluşan bir kolajdır. Hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek için günlük motivasyon görevi görür. Bir vizyon panosu, bu yaşamdan ne istediğinizi anlamanıza yardımcı olur. Parlak geleceğinizi ve başarınızı düşünmek bile sizi neşelendirebilir. Eski dergi kesitlerini alın veya resimleri yazdırın ve bunları tahtaya koyun, alıntılar ekleyin ve belki de kendi fotoğraflarınıza yapıştırın. Artık dünyayı fethetmeye hazırsınız.

Odanızı Evinizi Toplayın

Şunu hayal edin: Çalışmak için hiçbir motivasyonunuz olmadan kendinizi yorgun ve tembel hissediyorsunuz. Üstelik odanız tam bir karmaşa. Dağınık alanınız genel yorgunluk hissinize katkıda bulunur. Bu iyi değil. En az 5 dakikalık bir zamanlayıcı ayarlayın ve hangi alanı temizlemeniz gerektiğine karar verin. Bir masa veya hatta yatağınız olabilir. Negatifliğinizle birlikte çöpleri atmaya başlayacaksınız. Belki biraz müzik çalarsın, biraz dans edersin ve işte – kötü ruh halin gitmiş olacak! Ortalığı toplarken beyniniz o işle meşgul olacak. Böylece hem iş yapmış hem kafa dağıtmış olacaksınız. Odanızı topladığınızda da ferah bir ortam oluşturacak ve rahat bir şekilde hissedeceksiniz.

Sosyal medyaya ara verin.

Çevrimiçi ortamda özellikle kendinizi kötü hissediyorsanız, herkesin “mükemmel” yaşamlarına bakmak inanılmaz derecede sinir bozucu. Neden kendine işkence ediyorsun? Sorun, parmaklarınızı şıklatarak çözülebilir: kendinizi korkunç hissettiren sosyal medya hesaplarını silin. Bilim bile bunu destekleyebilir : Sosyal medyaya maruz kalan insanlar kendilerini daha yalnız ve daha depresif hissederler. Sosyal medyada gördüğünüz her şey gerçek olmayabilir. Gerçek hayat dışarda.

Evden çıkın, gezin dolaşın.

O kabarık battaniyenin altında biraz daha kalmak çok cazip ama tuzağa düşecek ve daha da kötü hissedeceksiniz. Hiç bitmeyen Netflix, Youtube gibi platform maratonuna alternatif olarak biraz temiz hava almayı deneyin. Bilimsel olarak kanıtlanmış azaltılmış güneş ışığı melatonin yüksek seviyelerde ürettiği söylendi. Özetle, kış depresyonuna neden olan budur.

Kış depresyonu ciddi bir konudur. Bununla birlikte, bazı insanlar kış mavilerinin hayali olduğunu ve gerçek bir sorun olarak görülmemesi gerektiğini düşünüyor. İnsanların konuya dikkat etmesi mi yoksa göz ardı etmesi gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Sizin de önerileriniz, bu konuda yaptıklarınız varsa yorum bölümünden bizimle paylaşmanızı rica ederiz.

  • Sirkadiyen ritim; özetle vücudunuzun saatidir. Vücudunuzun kimyasal ve hormonal üretim ve metabolizmasını, dünyanın kendi ekseni etrafında yaklaşık 24 saatlik döngü boyunca düzenler. Bu, uyku zamanında uyumanızı ve uyanmanız gerektiğinde uyanmanızı sağlar. Sirkadyen ritim aşağı yukarı 24 saattir ama kişiden kişiye değişir. Sirkadyen ritimler vücut tarafından üretilir ama dış uyaranlar onları etkileyebilir. Işık,  sirkadyen ritmin en büyük ipuçlarından biridir. Kendi kendinize bırakıldığınızda bir saat fazladan uyumak isteyebilirsiniz ama güneşin odaya dolmasına izin verdiğinizde sirkadyen ritminiz sizi uyandırmak için “yeniden ayarlanabilir.”. Kısa sirkadyen ritmi olan kişiler genelde “sabah” insanları olarak bilinir çünkü güneş doğduğunda ayık ve uyanmış olurlar. Uzun sirkadyen ritmi olanlar mahmur olmaya eğilimlidir.

Fotoğraflar Pixabay.com dan alınmıştır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shares